1 Light Setup – met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark III REVIEW

Dit keer een blogpost waar ik aan de slag ga met de Profoto A1 flitser en de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera. We gaan een aantal lichtopstellingen maken met maar één flitser. Ik gebruik lichtopstellingen waar het licht gebounced (weerkaatst) wordt. Bij die manier richt de flitser niet direct op het model.

1 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

Over de camera

Zoals verschillende weten werk ik normaal met mijn Canon EOS 5Ds body. Dit is een spiegelreflex camera die bezit over 50 megapixel. Een ontzettend fijne camera, maar waarom fotografeer ik deze keer met een systeem camera zul je dan denken?

Laatst heb ik de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera gekocht. Al lang wilde ik een camera langs mijn spiegelreflex die minder groot, lomp en zwaar is om mee op pad te nemen. Een systeem camera was een perfecte oplossing hiervoor. Deze camera heb ik altijd in mijn tas zitten waardoor ik op ieder moment kan fotograferen. Iedereen kent wel het probleem dat je iets heel moois ziet maar geen camera bij hebt, je probeert met je telefoon het vast te leggen maar het komt totaal niet over zoals je het voor je zag. Met deze systeem camera lukt het wel! Ook door de mogelijkheid om verschillende objectieven er op te plaatsten geeft het extra mogelijkheden.

Voor mijn commerciële klussen gebruik ik mijn Canon camera, voor de foto’s tussendoor gebruik mijn systeem camera. Bij de foto’s in deze blogpost heb ik de Olympus OM-D E-M10 Mark III gebruikt in combinatie met flitslicht.

Het resultaat is ontzettend goed! Het laat weer zien dat duizenden euro’s aan apparatuur niet altijd nodig is om professioneel resultaat af te leveren. Het meeste verschil wat ik merk is het mindere aantal mega pixel. Dit is alleen een luxe probleem wat ik heb vanwege het fotograferen met mijn 50mp spiegelreflex camera. Omdat ik de camera niet voor commerciële  opdrachten gebruik is dit totaal niet erg voor mij. Doordat de camera licht van gewicht is heb ik de laatste tijd meer zin gekregen om buiten de fotografie opdrachten door ook nog te fotograferen.

1 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

Laten we maar eens beginnen met het fotograferen!

Studio fotografie maar dan anders

Bij de eerste foto’s gaan we voor een studio foto maar dan net wat anders. De foto’s zijn gemaakt in een studio maar hebben niet het typische studio effect. Dit komt voornamelijk door het gebruik van het licht. Er is gewerkt met één lichtbron. Deze wordt via boven weerkaatst. Op deze manier geeft het een heel natuurlijk effect op het model.

Naamloos-11 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

De flitser is op een statief geplaatst. Op de camera heb ik een zender die de flitser aanstuurt. Mijn studio is een hoge ruimte en in het midden hangt een verwarmingspaneel. Dit paneel is perfect om licht tegen aan te kaatsen. Je kunt dit ook doen door licht naar het plafond te richten mocht je een lagere ruimte hebben. Hierbij zal de lichtbron wel groter terug kaatsen dan bij het oppervlak wat je bij mij ziet. Fotografeer je in een ruimte waarbij het plafond te hoog is? Dan zou je het effect met een scrim kunnen bereiken. Door deze hoog te plaatsen krijg je ook een paneel boven het model.

Resultaat setup 1:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 200 – 45mm – f 5.6 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 200 – 45mm – f 5.6 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA - ISO 200 - 45mm - f 5.6 - 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 200 – 45mm – f 5.6 – 1/100sec

Gehele foto uitlichten met maar een kleine lichtbron

Het volgende beeld is gemaakt op locatie. Ook hier is gebruik gemaakt van maar één lichtbron gericht naar boven. Doordat het volledige plafond belicht wordt, geeft het een zacht en natuurlijk effect op het model. De lichtbron staat licht gebogen (niet recht naar het plafond) omdat er anders strooilicht op het model komt.

1 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

Deze manier van een locatie uitlichten is bijna altijd mogelijk in iedere ruimte. Zolang er maar een plafond aanwezig is.

Resultaat setup 2:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 250 – 30mm – f/5.1 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA ISO 250 – 30mm – f/5.1 – 1/100sec

Filmische sfeer maken met maar een lichtbron

De derde shoot plek was bij een tafeltje en een stoel. Een plek die al wat sfeer uitstraalt door de spullen maar dit nog niet terug te zien was in het gehele plaatje. Door gebruik van flitslicht is deze sfeer toegevoegd. De flitser is geplaatst naar de rechter muur. Dit licht weerkaatst weer terug naar het model. Op deze manier lijkt het alsof er een raam of verlichting rechts van het model staat. Dit geeft een filmisch effect aan de foto doordat het model niet volledig is uitgelicht en je speelt met licht en schaduw.

1 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

1 light setup - met de Profoto A1 en Olympus OM-D E-M10 Mark II

Resultaat setup 3:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA - ISO 250 - 40mm - f/5.6 - 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 250 – 40mm – f/5.6 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 250 – 30mm – f/5.0 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 250 – 30mm – f/5.0 – 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA - ISO 250 - 40mm - f/5.6 - 1/100sec
OLYMPUS DIGITAL CAMERA – ISO 250 – 40mm – f/5.6 – 1/100sec

Conclusie

Zelfs als je maar één lichtbron hebt kun je veel verschillende sfeertjes maken. Door het licht te weerkaatsten geeft het steeds weer een ander effect. Probeer hier mee te experimenteren en zie wat voor verrassende effecten het kan opleveren!

Wat vinden jullie van het resultaat met de systeemcamera? Heb jij er een tot je bezit of zou je er ook graag een willen? Ik ben benieuwd!

Op de hoogte blijven van nieuwe blog posts? Volg mijn facebook pagina: Evely Photography of volg me op Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven