Profoto B10 test en review – Resultaat tijdens een portret shoot

Schermafbeelding 2018-10-31 om 14.59.03

Bij deze blogpost neem ik jullie backstage mee bij een fotoshoot waar ik de Profoto B10 uittest en review. De Profoto B10 is de kleinste en lichtste off-camera flash op de markt. Vijf keer zo krachtig als een speedlight, maar niet groter dan een cameralens. Gemakkelijk dus mee te nemen in je camera tas. Je kunt hem ook gebruiken voor video vanwege de ingebouwde continu LED licht. Het continu licht is verstelbaar in kleurtemperatuur.

Schermafbeelding-2018-10-31-om-15-1.53.00

Met deze shoot heb ik gewerkt met Natalya, een kind model. Even iets totaal anders voor mij! We hebben in een uurtje vier verschillende licht opstellingen gemaakt waarin ik de verschillende functies heb getest van de Profoto B10.

Wat ik allemaal heb gebruikt tijdens de shoot
Wat ik allemaal heb gebruikt tijdens de shoot

Lichtopstelling 1

Bij de eerste opstelling heb ik gewerkt met de Profoto softbox RFI 5′ Octa als lichtvormer. Aan de zijkanten heb ik twee panelen geplaatst. Het linker paneel met de zwarte kant om diepere schaduwen te krijgen en het rechter paneel naar de witte kant om licht te reflecteren.

Schermafbeelding 2018-10-31 om 15.41.03
Profoto B10 met de Profoto Softbox RFI 5 Octa

Natalya-014-bewerkt

Natalya_02

Lichtopstelling 2

Voor de tweede set-up heb ik gewerkt met continu licht. Deze heb ik op de warme kleur temperatuur gezet. Voor de lamp is een houten paneel met patroon geplaatst. Dit patroon zorgt er voor dat de lichtbron er natuurlijk uit ziet. Alsof het de zon is die door de blaadjes van een boom schijnt. Op deze manier krijgt het beeld een schilderachtig gevoel.

Schermafbeelding 2018-10-31 om 15.04.38
Profoto B10 zonder lichtvormer, houten paneel met patroon voor de lamp geplaatst.

Schermafbeelding 2018-11-05 om 17.01.45

Lichtopstelling 3

Bij de derde set-up heb ik ook gewerkt met het continu licht. Alleen deze keer heb ik de kleurtemperatuur van de lamp koel gemaakt. Met het scherm heb ik het licht voor de helft afgeblokt. Hierdoor kwam er een schaduw lijn in het beeld.

Schermafbeelding 2018-10-31 om 15.06.24

Uiteindelijk bij de bewerking vond ik het toch mooier in de sfeer passen om het beeld wat warmer te maken. Dit gaf een natuurlijker effect. Doordat het volledige beeld koel was geeft het meteen een mooi geheel als je het beeld achteraf warmer maakt.

Schermafbeelding 2018-11-01 om 18.03.42
Links: als opname – Rechts: witbalans bewerkt

Natalya_04

Lichtopstelling 4

Voor de laatste set-up heb ik gewerkt met een beauty dish. Hierbij heb ik weer de flits functie gebruikt. Voor de lens heb ik een blauwe tule doek gehouden. Ik merkte dat dit een erg mooi effect gaf aan de foto’s. De schaduwen zijn niet zwart maar meer blauwig. Waardoor het beeld niet veel verdere kleur-toning nodig heeft in Lightroom en Photoshop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blauwe tule doek voor schilderachtig effect
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Set-up met beautydish – Profoto B10 op flitsstand

Schermafbeelding 2018-11-06 om 14.10.30

Conclusie

Na het testen van de Profoto B10 ben ik er achter dat de lamp ook echt zo veelzijdig is dan dat ik verwachtte. Door de verschillende functies getest te hebben kom ik ook weer op nieuwe inzichten tijdens het fotograferen. Zo heb ik nog nooit echt gewerkt met continu licht op een model, toch werkt dit erg mooi. Doordat je meteen ziet wat je krijgt kun je erg precies werken. De flitser is ook te gebruiken met alle lichtvormers. Hierdoor kun je hem ook goed combineren met andere Profoto flitsers. Doordat hij op accu werkt kun je de flitser in de studio maar ook op locatie gebruiken. Ik ben nog erg benieuwd om met deze flitser op locatie te werken! Als ik hier resultaat van heb zal ik dit zeker op mijn blog plaatsen!

Ik ben erg benieuwd wat jullie favoriete opstelling is. Laat het me weten in de comments!

Bekijk mijn werk op www.evely.nl
Instagram: www.instagram.com/evelyduis
Facebook: www.facebook.com/evelyphotography

3 gedachten over “Profoto B10 test en review – Resultaat tijdens een portret shoot

  1. Hi Evely, prachtige foto’s! Vooral de laatste foto met de beautydish is erg fraai. Ik ben benieuwd naar de opstelling van de beautydish en de panelen. Kun je daar wat meer over vertellen? En hoeveel nabewerking heb je in Photoshop gedaan?

  2. Hi Evely, prachtige foto’s! Vooral de laatste vind ik erg mooi. Ik ben benieuwd naar de opstelling van de Profoto ten opzichte van het model en hoeveel nabewerking in Photoshop nodig was. Kun je daar meer over zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven