SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

SIGMA ART 35mm & 50mm f/1.4 test en review

In deze blogpost ga ik deÂSigma ART 35mm & 50mm f/1.4 objectieven reviewen. Al een tijdje was ik opzoek naar een nieuw objectief voor op mijn Canon 5Ds camera. Ik gebruik voornamelijk de Canon 24-70mm f/2.8 I en de Canon 85mm f/1.8 objectieven. Soms pak ik mijn 50mm f/1.8 ‘plastic fantastic’ lens erbij maar deze heeft zijn beste tijd wel gehad + is nooit een hele goede lens geweest voor professionele fotografie.

Ik heb twee objectieven getest vanuit Nivo-SchweitzerÂom te kijken welke lens het beste voor mij werkt. Als je in Amsterdam bent neem zeker eens een kijkje in de winkel! Nivo-Schweitzer is sinds 1970 gevestigd in Amsterdam en is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven in de professionele foto-video-filmwereld.

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

Sigma 35mm f/1.4

Laten we beginnen met de Sigma 35mm f/1.4. Bij het objectief wordt een zonnekap en objectief cover/tas geleverd.
Meteen ready om mee te fotograferen dus! Doordat het objectief 35mm is heeft het een breed bereik en wel wat vervorming. Omdat ik voornamelijk portret fotografie doe ben ik erg benieuwd of het bereik niet te breed is en daardoor een vervreemd beeld krijg.

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
Sigma 50mm f/1.4

Laten we doorgaan naar deÂSigma 50mm f/1.4 Ik vind 50mm altijd een erg prettig brandpuntafstand, het is erg gelijk aan wat je met het menselijk oog ziet. Voor portret fotografie lijkt mij dit ideaal om te gebruiken naast mijn 85mm objectief.
SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

De 50mm lens is net iets groter dan de 35mm.

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

De objectieven in praktijk

Ik heb beide objectieven getest tijdens een portfolio shoot voor een model. Hierbij heb ik kunnen kijken welke lens mij het beste bevalt. Ik begon de shoot met de 50mm,Âmet dit brandpunt ben ik het meest bekendÂvoor portret fotografie. Er is geen vervorming zichtbaar en what you see is what you get!

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

Allereerst viel het mij op hoe de scherpte van de lens is. Wauw deze is heel mooi. Door het diafragma bereik van f/1.4 heb je wel snel dat je met je scherpte er langs kan zitten. Dit is dus wel even goed opletten tijdens het fotograferen. Maar als je met de scherpte goed zit dan komt het beeld echt tot leven!

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
SIGMA ART 50mm f/1.4
SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
SIGMA ART 50mm f/1.4

Ook bij de 35mm lens viel me meteen de mooie scherpte in het beeld op. Het verloop van scherp naar onscherp ziet er erg mooi uit. Het ‘goed’ scherpstellen leek bij dit objectief net iets makkelijker. Wel geeft dit brandpunt iets meer vertekening van het menselijk lichaam.

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4

Hier een voorbeeldje van een totaal shot waar de vertekening erg zichtbaar is met de 35mm lens. Bij de 50mm lens is alles een stuk meer in proportie en flatterend.

Hieronder zijn een aantal foto’s waar de lens beter tot zijn recht komt met portret fotografie. Voornamelijk de shots gefotografeerd van onderen werkte goed met dit brandpunt en gaven een mooi effect aan het beeld.

SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
SIGMA ART 35mm f/1.4
SIGMA ART 35mm 50mm f/1.4
SIGMA ART 35mm f/1.4

Conclusie

Voor mijn fotografie werkt de 50mm f/1.4 het beste. Er zit minimale vervorming in en werkt goed voor fotografie van personen naast mijn 85mm en 24-70 objectief die ik al in bezit heb.

Beide objectieven zijn prachtig en vond de keuze maken erg lastig. Waarschijnlijk schaf ik later nog eens de 35mm f/1.4 aan maar voor nu ga ik voor de 50mm. Het brandpunt is wijd genoeg voor de meeste situaties waar ik in kom. Wanneer je in situaties komt waar je een breed beeld moet vastleggen of in kleine ruimtes zit zou de 35mm wel beter kunnen werken. Vooral voor reportage fotografie lijkt me de 35mm perfect werken.

Het is dus echt afhankelijk van het type fotografie je doet en waar jij je zelf prettig bij voelt als fotograaf om mee te werken.

Ik ben erg benieuwd of jullie al eens met deze objectieven gewerkt hebben en wat jullie ervaringen zijn.

Wil jij ook een shoot boeken? Stuur dan een mailtje naar info@evely.nl en wie weet tot snel!

Bekijk mijn werk op www.evely.nl
Instagram: www.instagram.com/evelyduis
Facebook: www.facebook.com/evelyphotography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven