Profoto Connect hands on – review

In deze blogpost gaan we aan de slag met de Profoto Connect.
Een nieuwe knoploze flits remote. Je kunt de remote op maar 3 standen zetten, automatisch, handmatig en uit. Op deze manier gaat Profoto voor het gene waar ze goed in zijn, eenvoud.

De Connect remote is een stuk kleiner en compacter dan de AirTTL-C remote. Hierdoor ben je nog compacter met je gerief. De Connect heeft geen batterijen nodig. Deze is op te laden met de bijgeleverde USB-C naar USB-A oplaadkabel. De LiPo-batterij heeft een batterijduur van 30 uur. De kleur van het lichtje op de remote heeft aan hoe vol de batterij is. Zodat je zeker niet te laat bent om heb weer op te laden.

De manual functie (TTL) gebruik ik tijdens deze test op de Canon 5Ds camera. Via deze manual functie past de flitser automatisch aan naar de lichtomstandigheid. Ideaal als je in een wisselende situatie zit en niet steeds hoeft te zoeken naar de perfecte flitsstand. Op deze manier kun je jezelf bezig houden met het perfecte moment vastleggen en het technische aspect van de flitser automatisch laten doen.

profoto connect review

profoto connect review

Waarschijnlijk hebben jullie een duidelijke vraag, en dit vroeg ik me ook in het begin af,
“Maar hoe bedien je de flitsers dan als er geen knoppen op zitten?”
Je kunt de Connect koppelen aan je smartphone (werkt vanaf iPhone 7). Via de app kun je de flitsers op afstand bedienen net zo als je gewend was met de AirTTL-C remote. Ideaal als je lampen perfect opgesteld staan en je draadloos je flitsers op deze manier kunt bedienen!

Profoto connect review

De Profoto B10 was al een flitser die je via de app kon bedienen. Dit is nu volledig samengevoegd. Zo kun je de flitswaarde zien in de app en deze verhogen of verlagen. Ook kun je het instel licht aan en uit zetten, de kracht van het licht bepalen en de kleur temperatuur hiervan aanpassen.

Profoto connect review

De Profoto Connect in actie

Tijdens een fashion shoot ben ik de Profoto Connect eens goed gaan testen. Via de app had ik de B10, A1 en B2 gekoppeld en deze werden nu allemaal aangestuurd met de zender. In de studio werk ik op de Manual modes. Dit omdat ik in 1 constante licht situatie zit waarbij het licht niet aangepast hoeft te worden door wisselende lichtomstandigheden van buiten af.

profoto connect review

De Profoto B10 was mijn hoofdlicht deze shoot. Omdat de B10 nog meer functies heeft in de app is het gemakkelijk om deze als hoofdlicht in te stellen. Op deze manier kun je gemakkelijk zien hoe sterk je flitslicht staat en kun je deze eenvoudig bijstellen.

profoto connect review

Buiten de Manuele modes kun je ook werken op de Auto modus die werkt via TTL. Dit is een functie die ik voornamelijk op locatie gebruik. Hier heb je toch meer wisselende lichtomstandigheden en het scheelt veel tijd als de flitslamp zelf bepaald hoe sterk de flits is. In je camera kun je de flitslichtcompensatie zo aanpassen dat je meer of minder flitslicht wilt in je shot.

In de studio kun je deze functie ook goed gebruiken wanneer je nog niet precies goed weet hoe sterk de lichten moeten staan. Maak een testshot op de Auto modus en de flitser kiest de perfecte licht hoeveelheid uit. Wanneer je vervolgens de Connect op manual terug zet blijven deze waardes staan en kun je hiermee verder je studio shoot doen.

profoto connect review

Wat ook een leuke functie is die ik nog niet eerder getest had is dat je via de Profoto-app een camera functie hebt. Wanneer je een foto maakt geeft de flitser ook een flits. Of ik deze functie heel vaak zal gebruiken betwijfel ik maar het is wel een leuke gimmick.

profoto connect review
Foto’s gemaakt via de Profoto App met de iPhone 7

Conclusie

Voor wie is de Profoto Connect?

De Profoto Connect is erg geschikt voor mensen die niet te technisch bezig willen zijn maar wel bewust hun beelden willen maken. Wanneer je net begint met flitsfotografie wil je niet te veel met flitswaardes bezig zijn. Via de Auto modus kun je eenvoudig met flitslicht werken zonder dat je jezelf druk hoeft te maken.
Voor de meer ervaren fotografen is het fijn dat de app beschikbaar is waar je wel manueel de flitswaardes kunt aanpassen. Vooral in combinatie met de Profoto B10 werkt het heel fijn omdat je ook de precieze waarde in de app ziet. Bij de andere lampen is het net zo als de AirTTL-C remote waar me met +1 / -1 werkt en je dus niet precies ziet op welke waarde de lamp staat.

Voor ervaren fotografen is het dus voornamelijk een mening kwestie waar jij je het fijnst bij voelt, pas je tijdens de shoot je flitslicht heel veel aan per shot dan is de AirTTL-C remote misschien een betere keus vanwege de knopjes op de remote. Pas je niet per shot flitslicht aan en is het verder constant dan werkt de Profoto Connect perfect. Als je veel op locatie werkt dan is de TTL Auto modus de oplossing. De flitsstand past zich aan naar de lichtomstandigheden waardoor je echt kunt richten op het fotograferen zelf.

Bekijk mijn werk op www.evely.nl 
Instagram: www.instagram.com/evelyduis
Facebook: www.facebook.com/evelyphotography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven