Een nieuwe manier van flitsfotografie – Profoto A1 review

Al een tijdje ben ik druk in de weer met mijn A1 flitser van Profoto. Zo heb ik er al mee op locatie gefotografeerd en in de studio. Voor deze blogpost heb ik de verschillende accessoires voor de A1 getest. Hierbij heb ik de flitser op de camera geplaatst.

De Profoto A1 is de nieuwste flitser van Profoto. Een studio flitser in compact formaat die je op twee manieren kunt gebruiken. Je kunt hem op je camera plaatsen om zo direct te flitsen, maar hij kan ook via de Air TTL trigger op de camera aangestuurd worden in combinatie met andere Profoto flitsers. De flitser werkt op accu. Op deze manier hoef je niet langer overal een lading batterijen mee naartoe te nemen, zoals bij speedlight flitsers van andere merken wel het geval is. De flitser heeft een ingebouwde model light, waardoor je kunt zien wat het licht als effect heeft op je onderwerp zonder dat je direct hoeft te flitsen. Met de model light in de flitser kun je ook de pupillen van het model verkleinen in donkere ruimtes. De studio flitser heeft verschillende accessoires om het licht te vervormen. Ze zijn gemakkelijk te monteren en te demonteren door middel van magneetjes. Deze accessoires heb ik voor jullie getest in een review en zijn verder in de blogpost te vinden.

profoto a1 flits evely duis fotografie fotograaf fotostudio studio flitser review test

Hier voor heb ik altijd een Speedlight flitser van Canon gebruikt als on-camera flits. Deze flitser gebruikte ik alleen vooral indirect met een paraplu als diffuser vanuit een statief. Het resultaat met de flitser op de camera vond ik nooit een flatterend resultaat geven. Met de Profoto A1 ben ik de uitdaging aangegaan om de flitser op mijn camera te zetten en zo te zien of ik hiermee wel flatterend licht kon bereiken. Ik moet je zeggen, zelfs zonder diffuser was ik al aangenaam verrast door wat een mooi licht er uit kwam. De Profoto A1 is wel een volwaardige studio flitser om on en off camera te gebruiken.

De foto’s die ik gemaakt heb zijn zelfportretten. Alles is geschoten op een witte achtergrond. De camera die ik gebruikt heb is de Canon 5Ds met een 24-70mm objectief. Het brandpunt waarop ik gefotografeerd heb is 35mm.

Wat is het verschil in resultaat met de verschillende accessoires op de Profoto A1?

blog-1ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 6.0

Bij deze foto heb ik alleen de studio flits gebruikt zonder accessoires. Doordat het licht verder niet vervormd wordt, staat de flits op een lager vermogen (6.0). Het licht is erg hard en direct. De randen van de flits zijn niet extreem zacht van verloop. Het geeft hierdoor een wat meer ruwe uitstraling.

blog-2ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 7.0

Hier heb ik de Wide Lens gebruikt. Het licht wordt zachter verspreid op de achtergrond. In het gezicht zijn nog wel harde schaduwen zichtbaar.

blog-3ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 6.5

Bij deze foto heb ik de Dome Diffuser gebruikt. Het licht wordt iets meer in het midden gebundeld. Hierdoor worden de randen wat donker en gaat het licht en de aandacht naar het onderwerp midden in beeld. Het verloop in de achtergrond is nog wel zacht.

blog-4ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 7.5

In dit beeld is de Wide Lens en Dome Diffuser in combinatie gebruikt. Op deze manier is het zacht in verloop in de achtergrond maar het licht is wel meer gebundeld naar het onderwerp. De schaduwen in de achtergrond lijken net wat harder.

blog-5ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 8.5

Hier is een Soft Bounce op de flitser gezet waardoor de achtergrond egaal van kleur wordt. Het verloop in het gezicht is nog wel krachtig maar mooi in balans met de achtergrond.

blog-6ISO 100 – 35mm – f/5.6 – 1/125 sec. – Flitsstand 9.0

Op het laatste test beeld is de Soft Bounce in combinatie met de Dome Diffuser gebruikt. Ik merk hier niet heel veel verschil maar heb het idee dat de bol nog net een extra hard licht puntje aan de foto geeft. Dit is heel subtiel.

Conclusie
Mijn persoonlijke favoriet is de optie met de Soft Bounce. Met één (kleine) lichtbron krijg je een mooi verlicht geheel wat een compleet studio plaatje geeft. Het heeft een zachte maar ook krachtige uitstraling.

Het valt me op aan de beelden dat er een verrassend groot verschil is van licht tussen de verschillende accessoires. Op deze manier kun je op een gemakkelijke manier verschillende sferen maken. Met deze flitser heb je aan éé lichtbron genoeg om een mooi beeld te creëren. Eventueel kun je er altijd eenvoudig een Profoto flitser bij plaatsen die automatisch mee flitst.

Bij de beelden krijg ik totaal niet het speedlight gevoel waar veel mensen de flitser mee vergelijken, ik heb eerder het idee dat er sprake is van een beautydish op statief recht voor het model. Een echt volwaardig studio flits resultaat. Op deze manier krijgt het wel een unieke uitstraling en kun je het licht niet zomaar lezen, waardoor het interessant is om naar te kijken.

Welke accessoire is jouw favoriet? En wat zou je graag nog meer willen weten over de Profoto A1?

4 gedachten over “Een nieuwe manier van flitsfotografie – Profoto A1 review

    1. Ik heb de flitser laatst gebruikt in daglicht op een binnen locatie. De balans was hier mee erg mooi! Ik ben van plan om vaker van shoots die ik gedaan heb wat lichtopstellingen uit te werken op mijn blog. Dus hier zal zeker nog wat van online komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven